Η Γενοκτονία των Παλαιστινίων έφτασε και στη Σύρο

 Ελεύθερη, δημοκρατική, ανεξάρτητη, κοσμική Παλαιστίνη

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η ανελέητη εκστρατεία του τελευταίου επί Γης κράτους απαρτχάιντ, ενάντια στο μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης, άρχισε να μεταδίδεται απευθείας στις τηλεοράσεις.

Πριν από εβδομήντα έξι χρόνια, η ίδρυση του Ισραήλ, ως αποικιοκρατικού κράτους εποίκων, ήταν η κατάληξη της Νάκμπα, της εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη γη τους. Σηματοδότησε επίσης την έναρξη της αποικιοκρατικής, ρατσιστικής και ιμπεριαλιστικής επίθεσης ενάντια στους Παλαιστίνιους, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενισχυμένη από την ώθηση των ακροδεξιών δυνάμεων και των πολιτικών των κυρίαρχων τάξεων.


Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ξεκάθαρο στόχο την εκκαθάριση του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας ενώ ταυτόχρονα, επιταχύνοντας το σιωνιστικό σχέδιο του Μεγάλου Ισραήλ, επεκτείνει ήδη τις εθνικές εκκαθαρίσεις και στη Δυτική Όχθη. Η κρατική ιδεολογία του Ισραήλ, ο σιωνισμός, αρνείται κάθε δικαίωμα γης και κυριαρχίας για τον παλαιστινιακό λαό, αρνείται ακόμα και την ίδια την ύπαρξή του. Ο επαίσχυντος συμβιβασμός της παλαιστινιακής άρχουσας τάξης στο σχέδιο των “δύο κρατών” των συμφωνιών του Όσλο, αποκαλύφθηκε πλέον ως η σιωνιστική Endlösung, η σιωνιστική Τελική Λύση.

Μια ιστορικών διαστάσεων αλληλεγγύη αναπτύσσεται απέναντι σε αυτή τη φρίκη. Το κύμα των καταλήψεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια κινητοποίησε μαζικά τη νεολαία, μαζί με ένα μέρος των εβραϊκών κοινοτήτων, που, αναβιώνοντας τις λαμπρές αγωνιστικές παραδόσεις του Εβραϊσμού, την Εβραϊκή BUND της ανατολικής Ευρώπης, τη Fédération της Θεσσαλονίκης, αρνείται να ταυτιστεί με τις ρατσιστικές και εγκληματικές πολιτικές του Ισραήλ.

Το κίνημα ανθρώπινης και ανθρωπιστικής αλληλεγγύης ατενίζοντας την καταστροφή και τις εικόνες σφαγής, μετατρέπεται πια σε ένα πολιτικό κίνημα που ριζοσπαστικοποιείται καθώς διαπιστώνει την ενεργό υποστήριξη των κύριων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη γενοκτονία και καθώς υφίσταται το ίδιο την ωμότητα των μηχανισμών καταπίεσης του καπιταλισμού. Το Ισραήλ είναι ο ένοπλος βραχίονας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας..., στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Νετανιάχου είναι η αιχμή του δόρατος των αυταρχικών, ρατσιστικών και πολεμοχαρών πολιτικών που προωθούνται από διάφορες κυβερνήσεις.

Η παγκόσμια εργατική τάξη οικοδομεί ένα κίνημα αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση, ενάντια στο ρατσισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για να υποχρεωθούν οι μεγάλες δυνάμεις να σταματήσουν να υποστηρίζουν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά το Ισραήλ. Αν σήμερα το κίνημα αυτό έχει φέρει σε θέση άμυνας τον Μπάιντεν και τον Μακρόν, αύριο, θα δείξει και τη συνενοχή των αραβικών κυβερνήσεων με το Ισραήλ: οι κινητοποιήσεις αρχίζουν να ξεπηδούν και στον αραβικό κόσμο, παρά την καταστολή από τα καταπιεστικά καθεστώτα, που σωστά αντιλαμβάνονται, ότι η αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη θα αναζωπυρώσει εναντίον τους τις αραβικές επαναστάσεις.

Το κίνημα που χρειάζεται να οικοδομήσουμε πρέπει να συνδυάζει μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και μαζική δράση για μποϊκοτάζ, αποεπένδυση και επιβολή κυρώσεων (BDS) ενάντια στο Ισραήλ και στις εταιρείες που συνεργάζονται μαζί του. Ο πολιτικός, οικονομικός και πολιτιστικός αποκλεισμός του κράτους δολοφόνου είναι ζωτικό στοιχείο έμπρακτης αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

Η ελληνική άρχουσα τάξη, έχοντας επενδύσει πολιτικά στη στενή συμμαχία της με το δυτικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και τον υπερατλαντικό παγκόσμιο ηγεμόνα, συμμετέχει στον αντιδραστικό πολεμικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, δίνοντας όχι μόνο πλήρη πολιτική κάλυψη στη γενοκτονία αλλά και συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή, με πολεμικά πλοία και με εφοδιασμό του ισραηλινού στρατού με καύσιμα και πυρομαχικά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια της.

Η στοίχιση της ελληνικής κυβέρνησης με το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ διαχέεται δυστυχώς και στους ποικίλους θεσμούς του ελληνικού κράτους. Σε αυτό ακριβώς το πολιτικό πλαίσιο ήρθε και η απόπειρα πολιτιστικού ξεπλύματος της γενοκτονίας των Παλαιστινίων εκ μέρους του φεστιβάλ Animasyros το οποίο αναγόρευσε την ισραηλινή πρεσβεία σε χορηγό του και συμπεριέλαβε στην κριτική του επιτροπή έναν εκπρόσωπο των Ισραηλινών επιχειρήσεων.

Η Σύρος δεν συναινεί στο ξέπλυμα του κράτους τρομοκράτη. Αποκρούει τα κακόηχα ψελλίσματα των διοργανωτών του AnimaSyros, ότι ο πολιτισμός είναι ουδέτερος, ότι η ιδέα της … συμπερίληψης συμπεριλαμβάνει ακόμα και τους μακελάρηδες ενός ολόκληρου λαού! Η κοινωνική κατακραυγή θορύβησε τους διοργανωτές του Animasyros αρκετά ώστε να καταφύγουν σε έναν υποκριτικό ελιγμό ανακοινώνοντας την απόσυρση της ισραηλινής πρεσβείας από τους χορηγούς. Ταυτόχρονα όμως και με την ίδια αυτή ανακοίνωση, επιμένουν να καλύπτουν πολιτικά τη γενοκτονία, βαφτίζοντάς την «πολιτική επιλογή κρατών».

Η υποκριτική απόσυρση της χορηγίας του Ισραήλ από την προμετωπίδα του Animasyros, δεν είναι αποδεκτή τη στιγμή που η κριτική του επιτροπή εξακολουθεί να περιλαμβάνει έναν εκπρόσωπο του Ισραηλινού κρατικού μορφώματος. Το κράτος του Ισραήλ δεν είναι αυθύπαρκτο ούτε γυμνός μηχανισμός. Το κράτος είναι ιδιοκτησία του ισραηλινού κεφαλαίου την οποία αυτό ασκεί με τους θεσμούς και τις εταιρίες του. Σε αυτές λοιπόν τις ισραηλινές επιχειρήσεις και θεσμούς που πλαισιώνουν το αποικιακό κράτος απαρτχάιντ χρειάζεται επίσης να φτάσει με άμεσο τρόπο η πίεση της αλληλεγγύης.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο της κριτικής επιτροπής του Animasyros δεν είναι ένας μεμονωμένος «καλλιτέχνης» που η μοίρα το έφερε να είναι ισραηλινός. Κανείς βέβαια δεν ευθύνεται επειδή γεννήθηκε σε αυτό ή στο άλλο κράτος, αν και αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για κάμποσους Αφρικανούς διαγωνιζόμενους που δεν τους επετράπη λόγω Σέγκεν να παρευρεθούν, για τους οποίους το Animasyros δεν βρήκε λέξη διαμαρτυρίας. 

Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέλος της κριτικής επιτροπής όντας επιχειρηματίας, στηρίζει και στηρίζεται στο Ισραηλινό κράτος. Είναι εκπρόσωπος της καπιταλιστικής τάξης και των επιχειρήσεων που διαφεντεύουν και επωφελούνται από το κράτος απαρτχάιντ και τη γενοκτονική πολιτική του! Ανήκει σε εκείνη την ισραηλινή κοινωνική τάξη που μετράει τη γενοκτονία σε δολάρια κι έχει ήδη βγάλει προκαταβολικά στην διεθνή αγορά ακινήτων πωλητήρια για “προνομιακές παραλιακές κατοικίες” στη λωρίδα της Γάζας, χτισμένες πάνω στα ισοπεδωμένα σπίτια των παλαιστινίων!

Η ΤΕ Ανταρσυα Σύρου συμμετέχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται και καλεί όλους όσοι και όλες όσες πενθούν τα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας και αγανακτούν ενάντια στους γενοκτόνους, να συμμετάσχουν μαζικά στις διαμαρτυρίες και να μποϋκοτάρουν το Animasyros, εάν δεν απαλλάξει την κριτική του επιτροπή από το άγος της γενοκτονίας.

Το χρέος της ελληνικής εργατικής τάξης είναι να αναγκάσει τον κύριο εχθρό της, την ελληνική καπιταλιστική τάξη, να αποσύρει την υποστήριξή της στην εν εξελίξει γενοκτονία των Παλαιστινίων. Το χρέος της ελληνικής εργατικής τάξης είναι να σπάσει τον ιμπεριαλιστικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, να αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ.

  • Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις πολιτικές του, για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και αποικιοκρατίας, για τη διάλυση του ρατσιστικού, αποικιακού κράτους του Ισραήλ.

  • Για ένα ενιαίο, από το ποτάμι έως τη θάλασσα, ελεύθερο, δημοκρατικό, κοσμικό κράτος στην Παλαιστίνη για όλους τους κατοίκους της, ανεξάρτητα από θρησκεία, εθνότητα, φύλο, σεξουαλική προτίμηση ή πολιτισμική καταγωγή.

Σχόλια